Habitat for Humanity (Habitat pentru Umanitate) este o mişcare creştin-ecumenică, non-profit care construieşte şi reabilitează locuinţe pentru familii defavorizate. Organizaţia a fost fondată în 1976 în SUA de către Millard şi Linda Fuller şi a revoluţionat la nivel mondial conceptele de locuire socială, de voluntariat şi de implicare socială a comunităţilor locale.
Habitat cheamă toţi oamenii, indiferent de statutul lor social sau economic, să lucreze împreună, în parteneriat, pentru a atinge acest scop de a elimina locuirea substandard. La nivel global Habitat for Humanity Internaţional a construit peste 350.000 de locuinţe sigure, decente şi accesibile. Peste 1,75 milioane de oameni din mai mult de 3.000 de comunităţi din 100 de ţări din întreaga lume au beneficiat de programele Habitat. Vieţile lor au fost definitiv schimbate.
Habitat for Humanity este o prezenţă activă în România prin programele la nivel naţional şi prin organizaţiile Habitat afiliate din Beiuş, Cluj, Piteşti, Rădăuţi, Craiova, Comăneşti şi Cumpăna. Până în acest moment, mai mult de 1650 de familii nevoiaşe din România au beneficiat de sprijinul organizaţiei Habitat for Humanity România.
Cum funcţionează? Prin munca voluntarilor şi donaţii financiare şi materiale, Habitat for Humanity reabilitează şi construieşte locuinţe simple, decente şi accesibile ca preţ. Familiile acceptate în programul Habitat trebuie să participe activ la ridicarea propriei case şi la casele celorlalte familii beneficiare din comunitatea lor. Habitat for Humanity nu face cadou locuinţele pe care le construieşte. Întregul program Habitat este orientat spre responsabilizarea familiilor şi a comunităţii. Odată lucrarea terminată, costurile de construcţie sunt achitate de familiile beneficiare în rate lunare, pe o perioadă de până la 20 de ani, fără profit. Odată ce costurile de construcţie sunt achitate, familia intră în proprietatea deplină a locuinţei. Sumele încasate se consolidează în „Fondul pentru umanitate”, un fond rotitor, prin care ulterior se pot demara alte lucrări şi se vor ajuta mai multe familii. Aceleaşi principii se aplică şi în cadrul programelor de renovare.
Voluntariatul extern va fi mai redus decât în cazul construcţiei unei case noi, însă responsabilizarea familiei beneficiare rămâne aceeaşi. Achitarea costurilor reabilitării sau renovării se face pe o perioadă de până la 5 ani, după acelaşi principiu: fără profit.
Habitat for Humanity România participă la ”Școala altfel”. Ne-am înscris în cursa pentru “Școala altfel”, pregătind o serie de evenimente la nivel local pentru tinerii din comunitățile în care se desfășoară programe Habitat for Humanity. Elevii vor merge pe șantierele organizației, vor interacționa cu voluntari internaționali, precum și cu familiile beneficiare din județele Bihor, Cluj, Bacău, Dolj şi Suceava.
Habitat for Humanity Rădăuți organizează workshop-uri, prezentări și seminarii despre voluntariat cu accent pe activitățile sale, la câteva școli generale, dar și la două colegii din municipiu: Colegiul Tehnic Rădăuți și Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi. De asemenea, vor organiza vizite pe șantier cu elevii de la școlile generale, precum și sesiuni de lucru cu peste 100 de elevi.
Prezentări ale voluntarilor: