Eco-Școala

Blogul Eco- CNEH                          Site oficial Eco-Școala

2018- Eco-Școala de SUCCES

2017- LLC- COMMUNITY ACTION DAY   (13 decembrie)

2017- LLC- WorkShop

2015- Patrula Eco (22 aprilie- ZIUA PĂMÂNTULUI)

2014- Județul SUCEAVA își menține supremația națională …

2013-2014- Proiecte educaționale Eco-Școala

EDUCAȚIA PENTRU MEDIU –

EDUCAȚIE PENTRU VIITOR                        

Educaţia pentru mediul înconjurător este un proces care are scopul să îmbunătăţească calitatea vieţii prin asigurarea oamenilor cu „uneltele” de care au nevoie pentru a rezolva şi împiedica problemele de mediu. Educaţia de mediu poate ajuta oamenii să câştige cunoştinţe, deprinderi, motivaţii, valori şi angajamentul de care au nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului şi de a-şi asuma răspunderea pentru menţinerea calităţii mediului. Şcoala/ grădinița joacă un rol major în educaţia privind mediul încojurător, pentru că tinerii petrec o mare parte din timp în şcoală/ grădiniță şi pentru că este locul unde se asigură transmiterea cunoştinţelor. Pe lângă aceasta, şcoala/ grădinița are menirea să dezvolte atitudinea pozitivă a elevilor/ copiilor faţă de problemele mediului încojurător; să informeze cum afectează acţiunile umane mediul ambiant şi cum influentează mediul propria lor viaţă; să conştientizeze elevii privind importanţa creşterii calităţii mediului; să încurajeze tinerii/ elevii/ preșcolarii în luarea deciziilor şi de a acționa pentru protecţia mediului înconjurător; să sensibilizeze comunitatea şcolară şi cea locală faţă de problemele mediului în care trăiesc.

De la cea mai fragedă vârstă copiii trebuie familiarizaţi cu problemele de mediu, probleme cu care aceştia se vor confrunta în viitor. Părinţii şi membrii familiilor trebuie să participe activ, să încurajeze şi să colaboreze în trezirea interesului pentru educaţie ecologică şi calitatea mediului. La Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” și Școala Gimnazială “Regina Elisabeta” din Rădăuţi, programul a fost implementat din anul 2005, sub îndrumarea profesorilor Cornelia Hatnean, Liviu Hatnean și Gela Țofei. Activităţile şi acţiunile demarate în cadrul programului au fost corelate cu programul activităţilor extracurriculare. În anul 2008, cele trei unități școlare din Rădăuți au obținut Statutul de Eco-School și distincția simbol Steagul Verde, o recunoaștere a implicării în activitatea de educație pentru mediul înconjurător. Aceste standarde au fost menținute și în urma reevaluarilor din anii 2010, 2012 și 2014. Prin activitatea desfășurată și exemplele de bună practică dovedite, au atras în acest program mondial și alte unități de învățământ din municipiul Rădăuți și din zonă. Astfel au intrat în program Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” Rădăuți, Grădinița cu Program Prelungit “Micul Prinț” Rădăuți, Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuți, precum și școli din Siret, Clit, Todirești. Alte unități școlare din municipiu și zonă, au participat la Programul mondial LeAF- „Să învățăm despre pădure”, coordonat de Centrul Carpato Danubian de Geoecologie, de exemplu școlile din Straja, Gălănești, Falcău, Marginea, Putna, Clit, Vicovu de Sus, Siret, Volovăț și Burla. Aceste școli și grădinițe s-au implicat în realizarea de activități de educație ecologică în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” şi Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi”, participând la mai multe ediții a Seminarului Internațional „Educaţia Mileniului III– Educaţia Ecologică”, organizat de aceste unități școlare.

Preșcolarii, elevii de gimnaziu și liceu, cadrele didactice au dovedit interes pentru natură, pentru educația ecologică, iar în activitățile lor i-au atras pe părinți, bunici, dar și alți parteneri/ sponsori din rândul comunității locale. Festivitatea de premiere a școlilor implicate în programele internaționale de educație pentru mediu, precum „Eco-Școala”, YRE-„Tineri reporteri pentru mediu”, LeAF-„Să învățăm despre pădure” și în proiectele educaționale „Patrula eco” și „Eco-fotografia anului” a avut loc sâmbătă 11 octombrie 2014, la Seminarul Național „Parteneriat în educația pentru mediul înconjurător”, ediția a XVI-a, organizat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie România, la Universitatea „Titu Maiorescu” București. Pentru preocuparea constantă privind educaţia civică și educația pentru mediu a copiilor şi tinerilor desfășurată pe parcursul ultimilor doi ani, Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi și Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi au păstrat „Steagul Verde” alături de alte 18 școli din județ, în timp ce alte trei școli din județ, printre care Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, au primit pentru prima dată simbolul „Steag Verde” și statutul de „Eco-Schools”. Premii foarte importante au obținut și elevii suceveni în concursurile pe teme de mediu, atât la nivel național, cât și internațional. Astfel, la etapa națională a campaniei internaționale „Litter Less”, elevul Vlad Băncescu, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți” a obținut trei premii I și un premiu al II-lea la nivel național, reprezentând România la etapa internațională a concursului în Nicosia- Cipru, alături de elevele Gheletiuc Adina, Domnari Corina și profesorii Cornelia Hatnean și Liviu Hatnean.

Campania internațională ”Litter Less”, implementată în 15 state de pe glob, prin intermediul Programului Internațional ”Young Reporters for the Environment” implică tinerii în probleme legate de managementul deşeurilor. Totodată, în cadrul Concursului Naţional „Patrula Eco”, patrula „Green Team Hurmuzachi” de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a obținut premiul al III-lea la nivel național. În patrula eco a colegiului au fost înscriși 500 elevi (50% din efectivul colegiului) și au fost coordonați de 24 cadre didactice; elevii au completat în agende observații cu privire la aspectele pozitive și negative referitoare la mediul înconjurător și au participat la activitățile din calendarul concursului. În același concurs, Patrula eco ”EcoBogdanVodă” de la Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți a obținut mențiune specială pentru cea mai bună ”Campanie Stradală” din calendarul concursului. La Concursul internațional ”Energy Saving Days” Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți a obținut premiul I, iar Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, mențiune. La începutul acestei săptămâni, la cele două școli mai sus menționate, au fost organizate activități de premiere a elevilor și cadrelor didactice, care au participat în programe/proiecte și concursuri în anul școlar 2013-2014. Adresăm mulțumiri și sincere felicitări pentru implicare tuturor elevilor, părinților, partenerilor și sponsorilor, care ne-au sprijinit și au fost aproape în toate activitățile desfășurate! Prof. CORNELIA HATNEAN, Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi, Suceava prof. LIVIU GHEORGHE HATNEAN, Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Suceava Coordonatori zonali CCDG pentru programele LeAF, zona Nord- Est, județ Suceava

DSCF7995
SAMSUNG CAMERA PICTURES
20141021_144602
20141021_144553
20141021_142446
PlayPause
previous arrow
next arrow
DSCF7995
SAMSUNG CAMERA PICTURES
20141021_144602
20141021_144553
20141021_142446
previous arrow
next arrow

Diplome și premii:

cert int E-SCH CNEH 13-14
Cert E-Sch CNEH 13-14
pr III YRE 13-14
patrula eco pr III 13-14 CNEH
patrula eco pr I 13-14 Franiuc L CNEH
Litter Less pr I-foto Bancescu V 13-14
Litter Less pr I- video Bancescu V 13-14
Litter Less pr I- art Bancescu V 13-14
Litter Less pr II- video Bancescu V 13-14
PlayPause
cert int E-SCH CNEH 13-14
Cert E-Sch CNEH 13-14
pr III YRE 13-14
patrula eco pr III 13-14 CNEH
patrula eco pr I 13-14 Franiuc L CNEH
Litter Less pr I-foto Bancescu V 13-14
Litter Less pr I- video Bancescu V 13-14
Litter Less pr I- art Bancescu V 13-14
Litter Less pr II- video Bancescu V 13-14
previous arrow
next arrow